Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το IELTS | Ekmathisi.edu.gr

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το IELTS

Το IELTS αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτό σε περισσότερους από 6.000 οργανισμούς και εκπαιδευτικές σχολές παγκοσμίως σε διάφορους τομείς. Με αυτή τη διεθνή αναγνώριση, μια καλή βαθμολογία στις εξετάσεις IELTS βοηθάει περισσότερο από κάθε άλλο πτυχίο αγγλικών.

Αν πραγματικά θέλεις να περάσεις τις εξετάσεις IELTS, η οργάνωση της δουλειάς σου είναι το σημαντικότερο μέρος της προετοιμασίας σου. Στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ekmathisi ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό οδηγό επιτυχίας, για να μάθεις τα πάντα για το πτυχίο αλλά και το πώς θα χρησιμοποιείς το χρόνο και την ενέργειά σου με αποτελεσματικότητα ,ώστε να επιτύχεις τον στόχο σου!

Τι είναι το IELTS;

Το IELTS (Internationa lEnglish Language Testing System) είναι ένα διεθνές test αξιολόγησης του επιπέδου της Αγγλικής γλώσσας των υποψηφίων για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό. Καθιερώθηκε το 1989 και διευθύνεται από κοινού από το University of Cambridge ESOL Examinations, το British Council και το IDP: IELTS Australia. Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι εντός και εκτός του αγγλόφωνου κόσμου χρησιμοποίησαν το IELTS.

Με πάνω από 2 εκατομμύρια εξετάσεις να διεξάγονται διεθνώς κάθε χρόνο, το IELTS γίνεται δεκτό από τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότιο Αφρική, σε πάνω από 3.000 πανεπιστήμια της Αμερικής και σε περισσότερους από 9.000 οργανισμούς παγκοσμίως για σκοπούς εκπαίδευσης, εργασίας και μετανάστευσης. Οι εξετάσεις του IELTS είναι οι μοναδικές που γίνονται αποδεκτές για μετανάστευση στην Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες.

Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες αλλοδαπών απαιτούν ως μέρος της διαδικασίας πρόσληψης και αδειοδότησης, την πιστοποίηση γλωσσικών δεξιοτήτων στα αγγλικά. Οι οργανισμοί αυτοί χρησιμοποιούν ολοένα  και περισσότερο την εξέταση IELTS.

Οι εξετάσεις του IELTS είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε τα Αγγλικά στη νέα σας ζωή στο εξωτερικό και, μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες, θα αξιολογηθούν όλες δεξιότητες σας στην αγγλικά γλώσσα: κατανόηση προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου.

Κατ’ αποκλειστικό τρόπο, το IELTS εξετάζει τις δεξιότητες συνομιλίας στα Αγγλικά μέσω μιας διαδραστικής εξέτασης παραγωγής προφορικού λόγου πρόσωπο με πρόσωπο με έναν εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο εξεταστή.

Καθώς το IELTS έχει δημιουργηθεί από μερικούς από τους κορυφαίους επαγγελματίες του κόσμου με εμπειρία στην αξιολόγηση της αγγλικής γλώσσας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για μια δίκαιη εξέταση.

 

 

H δομή του test.

Το IELTS εξετάζει κατά πόσον ένας υποψήφιος έχει το απαραίτητο επίπεδο αγγλικών για να αλληλεπιδράσει αύριο στο αμφιθέατρο του μεταπτυχιακού του. Δεν εξετάζει γραμματική, δεν εξετάζει συντακτικό. Εξετάζει μόνο τη χρήση της γλώσσας.

Το IELTS ενδείκνυται για υποψηφίους 16 ετών και άνω. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των 2 διαφορετικών τύπων του test: το Academic ή το General Training.

Το Academic test αξιολογεί το επίπεδο γνώσης αγγλικών για όσους θέλουν να σπουδάσουν ή να εκπαιδευτούν στην Αγγλική γλώσσα σε πτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το General Trainingtest απευθύνεται σε όσους επιθυμούν την εισαγωγή τους σε επαγγελματικά εκπαιδευτικά προγράμματα ή θέλουν να μεταναστεύσουν και να εργαστούν σε Αγγλόφωνες χώρες.

Οι εξετάσεις και των 2 εκδοχών του test γίνονται γραπτώς και αποτελούνται από 4 μέρη: ListeningReadingWriting και SpeakingΌλοι οι υποψήφιοι εξετάζονται στις ίδιες ενότητες Listening και Speaking, ενώ το Reading και Writing προσφέρονται ως Academic ή General Training Modules ανάλογα με την εξέταση που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την εξέταση υπολογίζεται περίπου στις 2 ώρες και 45 λεπτά. Η εξέταση στις πρώτες τρεις ενότητες – Κατανόηση Προφορικού Λόγου, Κατανόηση Γραπτού Λόγου και Παραγωγή Γραπτού Λόγου – ολοκληρώνεται μέσα σε μία μέρα. Η εξέταση για την ενότητα Παραγωγή Προφορικού Λόγου μπορεί να δοθεί, σε συνεργασία με το εξεταστικό κέντρο, μέσα στο διάστημα 7 ημερών πριν ή μετά την εξέταση στις υπόλοιπες ενότητες.

 

Ενότητα

Χρόνος

Πλήθος ερωτήσεων

Listening

30′

40

Reading

60′

40

Writing

60′

2 θέματα

Speaking

11-14′

Συνέντευξη

 

Σύντομη περιγραφή της δομής του IELTS test.

Η εξέταση αποτελείται από τέσσερις (4) ενότητες:

Listening (Κατανόηση Προφορικού Λόγου) 4 υποενότητες και 40 ερωτήσεις – διάρκεια 30 λεπτά της ώρας.

Στην εξέταση του Listening χρησιμοποιείται ποικιλία τύπων ερωτήσεων όπως οι ακόλουθες: πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχησης, συμπλήρωσης κενών, σύντομης απάντησης κ.α. Η ενότητα αυτή, η οποία είναι κοινή και στις δύο κατευθύνσεις του IELTS, αξιολογεί την ικανότητα των υποψηφίων να κατανοούν τον προφορικό λόγο τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον. Η εξέταση αποτελείται από τέσσερα μέρη. Τα δύο πρώτα αφορούν κοινωνικά θέματα, με τους υποψηφίους να ακούν μια συνομιλία δύο ατόμων και ένα μονόλογο. Τα δύο τελευταία μέρη εστιάζονται σε εκπαιδευτικά θέματα. Και εδώ ακούγονται μια συνομιλία δύο ή περισσοτέρων ατόμων και ένας μονόλογος. Για την εξέταση χρησιμοποιούνται διαφορετικές διάλεκτοι και προφορές από όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, γεγονός που συμβαδίζει με τις διεθνείς προδιαγραφές των εξετάσεων για το IELTS.

 

Χρήσιμα Tips για το Listening.

 • Αν δεν καταλάβετε καθόλου κάποιο διάλογο, μην πανικοβληθείτε.Βάλτε αμέσως μια απάντηση στην τύχη, ξεχάστε το και συγκεντρωθείτε στο επόμενο.
 • Μην ανησυχείτε αν υπάρχει μια λέξη που δεν καταλαβαίνετε,μπορεί να μην χρειαστεί να την χρησιμοποιήσετε καν.
 • Επικεντρωθείτε ακριβώς σε αυτό που θα σας ζητηθεί να κάνετε στις ερωτήσεις .
 • Να είστε προσεκτικοί με την ορθογραφία και τη γραμματική σας.
 • Δώστε προσοχή στο όριο των λέξεων. Για παράδειγμα, αν σας ζητηθεί να ολοκληρώσετε μια πρόταση χρησιμοποιώντας όχι περισσότερο από δύο λέξεις, εάν η σωστή απάντηση είναι ‘leather coat’, η απάντηση ‘coat made of leather’ θα ήταν λανθασμένη.
 • Μην αφήνετε κανένα κενό ούτε στο Listening, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κάνετε λάθος στην αρίθμηση.
 • Όταν ακούτε ένα μίνι διάλογο, μια ερώτηση ή ένα σύντομο απόσπασμα από ένα μονόλογο, σκεφτείτε τα εξής πριν από την επιλογή απαντήσεων (a), (b), (c): Practise asking wh- questions: who / what / where /…e.t.c.
 • Θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε σημαντικές πληροφορίες όπως ημερομηνίες, ώρες, τιμές και γεγονότα. Οι Σημειώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν.
 • Εξοικονομήστε χρόνο όταν κρατάτε σημειώσεις – χρησιμοποιείστε σύντομες μορφές ή συντομογραφίες όποτε μπορείτε. Να θυμάστε ότι αυτές οι σημειώσεις είναι μόνο για εσάς. Κανείς άλλος δεν θα τις διαβάσει, γι ‘αυτό μην ανησυχείτε για την καθαρότητα των γραμμάτων σας. Η ταχύτητα είναι πιο σημαντική εδώ.
 • Να θυμάστε οτι δεύτερο άκουσμα της εξέτασης δεν υπάρχει.
 • Μπορεί το listening να είναι μία βατή και απλή ως προς τη δομή της εξέταση αλλά μην το υποτιμάτε.
 • Το σημαντικότερο όλων είναι η απόλυτη συγκέντρωση από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της εξέτασης.
 • Θυμηθείτε επίσης ότι, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέρη της εξέτασης, το να βελτιωθείτε στο listening είναι περισσότερα θέμα εξάσκησης και λιγότερο θέμα διδασκαλίας.

 

Reading (Κατανόηση Γραπτού Λόγου) 3 υποενότητες και 40 ερωτήσεις – διάρκεια 1 ώρα.

Κάθε ενότητα περιλαμβάνει ένα μακροσκελές κείμενο. Τα κείμενα αυτά είναι αυθεντικά και λαμβάνονται από περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες ενώ είναι σχετικά με ακαδημαϊκά θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Και στην εξέταση του Reading χρησιμοποιείται ποικιλία τύπων ερωτήσεων όπως πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχησης, συμπλήρωσης κενών, σύντομης απάντησης κ.α. Η ενότητα εξετάζει την ικανότητα των υποψηφίων στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένων διαφορετικών πηγών και θεμάτων στην αγγλική γλώσσα.

Στην ακαδημαϊκή κατεύθυνση δίνεται έμφαση στην κατανόηση κειμένων που προέρχονται από περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον των υποψηφίων.

Στη γενική κατεύθυνση δίνεται έμφαση στην κατανόηση κειμένων προερχόμενων από διαφημίσεις, επίσημα έγγραφα, εφημερίδες, περιοδικά, εγχειρίδια, πίνακες δρομολογίων, φυλλάδια, βιβλία, ανακοινώσεις. Τα θέματα άπτονται κοινωνικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ενδιαφέρον των υποψηφίων της συγκεκριμένης κατεύθυνσης.

 

Χρήσιμα Tips για το Reading.

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις ερωτήσεις και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες.
 • Αν δεν καταλάβετε καθόλου κάποια λέξη, μην πανικοβληθείτε.Βάλτε αμέσως μια απάντηση στην τύχη, ξεχάστε το και συγκεντρωθείτε στο επόμενο.Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση.
 • Μην ανησυχείτε αν υπάρχει μια λέξη που δεν καταλαβαίνετε,μπορεί να μην χρειαστεί να την χρησιμοποιήσετε καν.
 • Μην πανικοβληθείτε αν δεν ξέρετε τίποτα για το θέμα του κειμένου, όλες οι απαντήσεις μπορούν να βρεθούν στο κείμενο.Οι λέξεις που χρησιμοποιήσετε πρέπει να ληφθούν από το κείμενο,δεν πρέπει να αλλάξετε τη μορφή των λέξεων.
 • Να είστε προσεκτικοί στην χρήση του ενικού και του πληθυντικού.
 • Δώστε προσοχή στο όριο των λέξεων.
 • Επικεντρωθείτε ακριβώς σε αυτό που θα σας ζητηθεί να κάνετε στις ερωτήσεις .
 • Να είστε προσεκτικοί με την ορθογραφία και τη γραμματική σας
 • Για την προετοιμασία σας στις εξετάσεις, διαβάστε ευρέως από πολλές διαφορετικές πηγές (βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες, περιοδικά κλπ), επιλέξτε είδη με κυρίως ακαδημαϊκό πλαίσιο, και διαβάσετε πολλά άρθρα για να συνηθίσετε σε πολλά διαφορετικά ακαδημαϊκά πλαίσια.
 • Διαβάστε μακροσκελή άρθρα γρήγορα για να κατανοήσετε τα κύρια σημεία.Θυμηθείτε, η εξάσκηση σας κάνει τέλειους.
 • Για να διαχειριστείτε το χρόνο σας σωστά στις εξετάσεις διαβάσει τις ερωτήσεις πρώτα και στη συνέχεια το κείμενο για να βρείτε την απάντηση.

 

Writing (Παραγωγή Γραπτού Λόγου) 2 Θέματα 150 και 250 Λέξεων – διάρκεια 1 ώρα.

Στην ενότητα αυτή εξετάζονται οι ικανότητες των υποψηφίων στο χειρισμό της αγγλικής γλώσσας ως προς τη γραμματική, το συντακτικό, το πλούσιο λεξιλόγιο και το κατά πόσο απαντούν στα ερωτήματα με σαφήνεια.

Στην ακαδημαϊκή κατεύθυνση (Academic test), οι υποψήφιοι καλούνται στο πρώτο θέμα να περιγράψουν δεδομένα γραφήματος, ή πίνακα. Η ικανότητά τους να συγκρίνουν, να οργανώνουν, να ομαδοποιούν τις πληροφορίες είναι το ζητούμενο. Το δεύτερο θέμα αφορά σε μια άποψη ή ένα επιχείρημα ή πρόβλημα, με βάση το οποίο οι εξεταζόμενοι δίνουν λύσεις, εκφράζουν απόψεις και αξιολογούν το περιεχόμενο των επιχειρημάτων. Τα θέματα λαμβάνουν υπόψη το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον των υποψηφίων.

Στην γενική κατεύθυνση (General Training test) οι υποψήφιοι καλούνται στο πρώτο θέμα να απαντήσουν σε ένα πρόβλημα γράφοντας μία επιστολή, όπου αναζητούν πληροφορίες ή εξηγούν μια δεδομένη κατάσταση. Σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητά τους να εκφράζουν απόψεις, ανάγκες και να δίνουν πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα. Το δεύτερο ερώτημα είναι, όπως και στην ακαδημαϊκή κατεύθυνση, μια άποψη, επιχείρημα ή πρόβλημα, στο οποίο οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν δίνοντας τις δικές τους απόψεις, κρίσεις. Τα θέματα είναι γενικού ενδιαφέροντος.

 

Χρήσιμα Tips για το Writing.

 • Αφιερώνουμε λίγα λεπτά επιλέγοντας το θέμα που έχουμε τις περισσότερες ιδέες,ξεκινάμε με αυτό και δημιουργούμε μια λίστα με ιδέες που αισθανόμαστε ότι μπορούμε να τις επεκτείνουμε καλύτερα παρουσιάζοντας μια ισορροπημένη άποψη.Το ίδιο κάνουμε και για το επόμενο θέμα.
 • Η προσεκτική ανάγνωση του θέματος είναι η μισή έκθεση. Βεβαιωθείτε πως έχετε κατανοήσει το θέμα και πως ότι γράφετε είναι σχετικό μ’ αυτό.
 • Στο πρώτο θέμα, κοιτάξετε γρήγορα μέσα από όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται και αποφασίσετε ποια βασικά στοιχεία θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
 • Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από λέξεις κλειδιά όπως increase, raise, soar, climb, plummet, downward spiral κ.τ.λ.
 • Συνολικά, η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι πολύ σαφής και θα πρέπει να επιτρέπει στον αναγνώστη να σχηματίσει μια ξεκάθαρη εικόνα των πληροφοριών που προσφέρονται, κάτι που είναι αδύνατο αν σε κάθε πρόταση σας αναφέρεστε μόνο σε απλά αριθμητικά στοιχεία χωρίς να τα συνδέσετε με άλλες λεπτομέρειες.
 • Το δεύτερο θέμα μετράει περισσότερο από το πρώτο, έτσι θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο σε αυτό.
 • Είναι πολύ πιο βολικό να κάνουμε 4 παραγράφους και να δίνουμε έμφαση στις δυο μεσαίες, δηλαδή σε αυτές του κυρίως θέματος. Γράφουμε τουλάχιστον 150 λέξεις για το πρώτο θέμα και 250 για το δεύτερο, συμπεριλαμβανομένων μια παράγραφο εισαγωγής, δύο για το κυρίως σώμα και μια για το συμπέρασμα.
 • Αναλύουμε και εξηγούμε την άποψη μας χρησιμοποιώντας παραδείγματα.
 • Συνοψίζουμε με ότι έχουμε ήδη δηλώσει στην παράγραφο 2 και 3 και δηλώνουμε σαφώς την άποψή μας χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.6. Χρησιμοποιούμε επίσημο λεξιλόγιο, όχι δηλαδή λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιούσαμε στην καθημερινή μας επικοινωνία.
 • Δεν χρησιμοποιούμε συντομογραφίες και σύντομους τύπους, π.χ. cannot και όχι can’t
 • Χρησιμοποιούμε περίπλοκη σύνταξη, π.χ. απρόσωπη σύνταξη, παθητική φωνή, αντιστροφή, εναντίωση, έμφαση. Δίνουν επίσημο τόνο και δείχνουν πως ξέρουμε να χειριζόμαστε την γλώσσα.
 • Χρησιμοποιούμε συνδετικές λέξεις και εκφράσεις, π.χ. to begin with, furthermore, moreover, as a result, all in all κλπ. Αυτά βοηθούν στην οργάνωση της έκθεσης αλλά και στην ομαλή συνέχεια και συνοχή της.
 • Γράφουμε σε blockedparagraghs, δηλαδή ξεκινάμε από την άκρη της σελίδας και αφήνουμε κενή γραμμή ανάμεσα στις παραγράφους. Έτσι οι παράγραφοι είναι ευδιάκριτα χωρισμένες και το κείμενό σας θα είναι ευανάγνωστο.
 • Φροντίζουμε να μας απομείνουν 2-5 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος μας,για να ελέγξουμε την γραμματική και το λεξιλόγιο μας και διορθώνουμε όπου χρειάζεται.
 • Αν ο χρόνος τελειώσει,ολοκληρώνουμε την πρόταση μας προσπαθώντας να γράψουμε μια καταληκτική πρόταση.
 • Το κλειδί για να φτάσουμε στο σημείο να γράφουμε καλές εκθέσεις εντός του προβλεπόμενου χρόνου είναι η σωστή καθοδήγηση και η εξάσκηση.

 

                                                                  

 

Speaking (Παραγωγή Προφορικού Λόγου) 1 συνέντευξη χωρισμένη σε 3 μέρη, διάρκεια 11 – 14 λεπτά της ώρας.

Η ενότητα του Speaking  αποτελείται από μια προφορική πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη με έναν εξεταστή. Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος καλείται να μιλήσει στα Αγγλικά σχετικά με τις σπουδές και τα ενδιαφέροντά του, να αναπτύξει θέματα της επικαιρότητας βασιζόμενος σε κείμενο που του δίνεται στη διάρκεια της εξέτασης, και με αφορμή αυτό, να συζητήσει γενικότερης φύσεως θέματα. Μέσα από τη συζήτηση ο εξεταστής αξιολογεί την ικανότητα του εξεταζόμενου στο χειρισμό της αγγλικής γλώσσας, ως προς την ευχέρεια και τη συνοχή, την ακρίβεια στη χρήση της γραμματικής και του συντακτικού, καθώς και το λεξιλογικό πλούτο και τη σωστή προφορά, μέσα από έκφραση προσωπικών ή μη απόψεων, εξηγήσεις, συγκρίσεις, αφηγήσεις, αναλύσεις και περιλήψεις.

 

Χρήσιμα Tips για το Speaking.

 • Nα θυμάστε ότι πρέπει να μιλήσετε με αυτοπεποίθηση και ευφράδεια. Η συζήτηση πρέπει να είναι φυσική και άτυπη, όπως και σε καθημερινές καταστάσεις. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ελληνικό λεξιλόγιο. Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ή δεν γνωρίζετε τις ακριβείς λέξεις, είναι προτιμότερο να παραφράσετε ή να πείτε κάτι διαφορετικό.
 • Αποφύγετε να προετοιμάσετε κάποια συνέντευξη. Οι εξεταστές δεν εντυπωσιάζονται από δυναμικές εισαγωγές απόψεων, όταν αυτό δεν μπορείτε να το στηρίξετε καθ΄όλη την διάρκεια της συνέντευξης σας. Να χρησιμοποιείτε το δικό σας λεξιλόγιο.
 • Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν ήρεμοι και χαρούμενοι γίνεται.
 • Να μιλάτε με ολοκληρωμένες προτάσεις, αιτιολογώντας τις απαντήσεις σας.
 • Να κοιτάτε τον εξεταστή κατά τη διάρκεια της συνομιλίας (Μην κοιτάτε τον τοίχο ή το ταβάνι.) – Απαντήστε στις ερωτήσεις με σαφήνεια.
 • Μην φοβάστε να ζητήσετε διευκρινίσεις όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι που λέει ο εξεταστής. Μπορείτε να πείτε τα εξής : “I’m sorry, I didn’t understand. Could you say that again/repeat that, ..please?” “Can you give me some more information/details about …?”.
 • Εάν κάπου κολλήσετε, ξεκινήστε την πρόταση σας είτε αναδιατάσσοντας την σειρά των λέξεων ή βρίσκοντας άλλα λόγια. Αποφύγετε μεγάλες παύσεις.
 • Να είστε ο εαυτός σας.

 

Βαθμολόγηση.
Κάθε μέρος της εξέτασης βαθμολογείται με βάση τη κλίμακα από 0 έως 9 και στη συνέχεια υπολογίζεται μια συνολική βαθμολογία.

 

Η εξέταση του IELTS γίνεται σε υπολογιστή;

Όχι. Η εξέταση απαιτεί γραπτές απαντήσεις σε όλα τα sections εκτός βέβαια από την προφορική συνέντευξη (Speakingsection).

 

Η αναλυτική βαθμολογία.

Η τελική βαθμολογία είναι στην κλίμακα 0 – 9, και το score έχει ισχύ 2 χρόνων.

Κάθε μέρος βαθμολογείται ξεχωριστά από 0 – 9. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο μέσος όρος των τεσσάρων βαθμολογιών που θα πάρει ο σπουδαστής από την κάθε ενότητα.

Το ανεπίσημο αποτέλεσμα σας μπορείτε να το μάθετε σε 13 ημέρες μέσω internet. Κατόπιν μπορείτε να πάρετε το επίσημο αποτέλεσμα σας, καθώς και να ζητήσετε αν δεν έχετε ζητήσει ήδη, να σταλεί και στα ιδρύματα ή εταιρίες που επιθυμείτε.

 

Τι σημαίνει η κλίμακα βαθμολογίας του IELTS;

Η κλίμακα βαθμολογίας στο IELTS είναι από 0 έως 9. Στην πράξη όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ζητούν από 6.5 έως 7.5, αναλόγως το αντικείμενο του μεταπτυχιακού. Η δυσκολία στο IELTS είναι ότι μπορεί ένα πανεπιστήμιο να ζητάει 7 overall score, αλλά θα πρέπει να μην έχει κάποιος βαθμό μικρότερο από 6.5 σε όλα τα επιμέρους sections. Δεν μπορείς π.χ. να πάρεις Reading 9 και Writing 5 και να θεωρείς ότι έχεις overall score 7.

Η αντιστοιχία της βαθμολογίας του IELTS σε σχέση με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς είναι η εξής:

 

Βαθμολογία IELTS Επίπεδο ΚΕΠΑ
< 4.0 Κάτω από Β1
4.0–5.0 B1
5.5–6.5 B2
7.0–8.0 Γ1
8.5–9.0 Γ2

 

Κατανοήστε τη βαθμολογία σας στις εξετάσεις IELTS

Το IELTS παρέχει αποτελέσματα για όλα τα επίπεδα γνώσης της Αγγλικής: δεν υπάρχει αξιολόγηση με τη μορφή επιτυχίας (pass) ή αποτυχίας (fail).

Λαμβάνετε βαθμολογία που κυμαίνεται σε κλίμακα 1 έως 9 για κάθε μέρος της εξέτασης – κατανόηση προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου.Θα λάβετε τη βαθμολογία σας με το Έντυπο Αναφοράς Αποτελεσμάτων (Test Report Form)

 

Bandscore Skill level
Band 9 Expert user
Band 8 Very good user
Band 7 Good user
Band 6 Competent user
Band 5 Modest user
Band 4 Limited user
Band 3 Extremely limited user
Band 2 Intermittent user
Band 1 Non-user

Υπάρχει η δυνατότητα να δείτε τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο από τις 12.00 το μεσημέρι της 13ης ημέρας μετά την ημερομηνία των γραπτών εξετάσεων. Τα έντυπα αποτελέσματα IELTS (Test Report Forms) θα σας αποσταλούν ταχυδρομικώς 13 ημέρες μετά την ημερομηνία των γραπτών εξετάσεων. Θα λάβετε ένα πρωτότυποTestReportForm. Δεν εκδίδονται αντίγραφα σε περίπτωση απώλειας. Εάν επιθυμείτε τα αποτελέσματά σας – σε μέγιστο αριθμό πέντε (5) αντιγράφων – να αποσταλούν σε πανεπιστήμια ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σημειώστε τις αντίστοιχες διευθύνσεις κατά την εγγραφή σας και θα αποσταλεί αντίγραφο του Test Report Formταχυδρομικώς.

Πώς να ζητήσετε αναβαθμολόγηση των αποτελεσμάτων σας.

Στη σπάνια περίπτωση που πιστεύετε ότι έχει γίνει κάποιο λάθος στη βαθμολόγηση, μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Υπηρεσία Αναβαθμολόγησης Αποτελεσμάτων (Enquiry on Results) για αναβαθμολόγηση των εξετάσεών σας. Αυτό πρέπει να γίνει εντός έξι εβδομάδων από την ημερομηνία εξέτασης. Μπορείτε να επιλέξετε ποιες ενότητες της εξέτασης θέλετε να αναβαθμολογηθούν.

Υπάρχει χρέωση για την εν λόγω υπηρεσία, αλλά το αντίστοιχο ποσό θα σας επιστραφεί σε περίπτωση αλλαγής της συνολικής βαθμολογίας σας. Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και οχτώ εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναβαθμολόγηση αποτελεσμάτων.

 

Για πόσο καιρό είναι έγκυρα τα scores;

Για περίοδο 2 χρόνων από την ημερομηνία εξέτασης.

 

Ημερομηνίες και περιοχές εξετάσεων.

To British Council διενεργεί τις εξετάσεις IELTS στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Διεξάγουμε εξετάσεις και σε περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες ανακοινώνονται στην αρχή κάθε έτους.

Το 2015–16, οι επιπλέον περιοχές είναι: το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και ο Βόλος. Όλες οι εγγραφές διεκπεραιώνονται από το BritishCouncil στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Προτείνουμε οι υποψήφιοι να εγγράφονται πέντε εβδομάδες πριν από την ημερομηνία της εκάστοτε εξέτασης. Ωστόσο, διαθέσιμες θέσεις ίσως υπάρχουν και μετά από αυτήν την ημερομηνία. Σημειώστε ότι εάν έχουν καταληφθεί όλες οι θέσεις συμμετοχής και είναι πλήρης η συγκεκριμένη εξεταστική, δε θα είστε σε θέση να δείτε την εξεταστική στο ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής.

Θα λάβετε ένα email με τα πλήρη στοιχεία της εξέτασης (πρόγραμμα, πληροφορίες σχετικά με το χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων) περίπου δύο εβδομάδες πριν από την εξέταση.

Μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες των εξετάσεων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας στο ακόλουθο link:

https://www.britishcouncil.gr/exam/ielts/dates-fees-locations

Προφορικές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις παραγωγής προφορικού λόγου (Speaking) διενεργούνται την εβδομάδα πριν τις γραπτές εξετάσεις. Για τους υποψήφιους εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης (βάση της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί) οι προφορικές εξετάσεις διενεργούνται την ίδια ημέρα με τις γραπτές εξετάσεις.

Σημείωση: Οι προφορικές εξετάσεις διενεργούνται έως και τις 20.00 την ημέρα των γραπτών εξετάσεων. Μεριμνήστε για τον προγραμματισμό του ταξιδιού σας.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα επιβεβαιωθούν με το πρόγραμμα εξετάσεων που θα λάβετε ηλεκτρονικά (με email) περίπου δύο εβδομάδες πριν από την εξέταση.

 

Με το IELTS μπορώ να κάνω αιτήσεις και στην Αμερική;

Δυστυχώς τα περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια ΔΕΝ δέχονται το IELTS. Θέλουν αποκλειστικά το αμερικάνικο τεστ, το TOEFL. Κάποια λίγα πανεπιστήμια το δέχονται, επομένως καλύτερα να κοιτάξετε ένα-ένα στα sites των πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν για να δείτε αν δέχονται το IELTS αντί του TOEFL.

 

Πόσο κοστίζει η εξέταση;

Τα εξέταστρα του IELTS για την περίοδο 1 Ιανουαρίου–31 Δεκεμβρίου 2016 είναι €195.

 

Μπορώ να ξαναδώσω τις εξετάσεις;

Μπορείτε να δώσετε τις εξετάσεις όσες φορές επιθυμείτε. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για την ουσιαστική βελτίωση της βαθμολογίας σας, πρέπει να μελετήσετε περισσότερο. Έρευνα του IELTS δείχνει ότι οι βαθμολογίες δύσκολα βελτιώνονται χωρίς επιπλέον μαθήματα Αγγλικών.

 

Πέτυχε με την βοήθεια του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ekmathisi.

Έλα στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ekmathisi και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην ekmathisi κάθε μαθητής και μαθήτριά μας είναι ξεχωριστοί. Έλα να προσαρμόσουμε μαζί τόσο τον ρυθμό των μαθημάτων όσο και την ύλη τους σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Κάνε μαθήματα τις ώρες και ημέρες που εσύ μπορείς.

Εγγραφτείτε δωρεάν στο Newsletter μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας δώσετε ένα αληθές όνομα και μία έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ώστε να ενημερώνεστε από εμάς σε αυτό το email αλλά και να λάβετε δωρεάν τα ebooks του εκπαιδευτικού μας υλικού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πτυχία και στα ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.49.06.17.33. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@ekmathisi.edu.gr.

Ξεκίνα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών τώρα