TIPS ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ECCE- MICHIGAN LOWER | Ekmathisi.edu.gr

Αν πραγματικά θέλεις να περάσεις τις εξετάσεις ECCE – MICHIGAN LOWER, η οργάνωση της δουλειάς σου είναι το σημαντικότερο μέρος της προετοιμασίας σου. Στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ekmathisi ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό οδηγό επιτυχίας, για να μάθεις το πώς θα χρησιμοποιείς το χρόνο και την ενέργειά σου με αποτελεσματικότητα ,ώστε να επιτύχεις τον στόχο σου! Σε αυτό τον οδηγό θα σας δώσουμε συμβουλές για τις εξετάσεις ECCE – MICHIGAN LOWER.

Πιστοποιητικό Επαρκούς Γνώσης της Αγγλικής ECCE

Η Εξέταση για το Πιστοποιητικό Επαρκούς Γνώσης της Αγγλικής ECCE-(Examination for theCertificate of Competency in English Competency) δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Michigan και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης το 1992. Για τη δημιουργία και ανάπτυξη των εξετάσεων αυτών, το Πανεπιστήμιο του Michigan αξιοποίησε την πολύχρονη πείρα του στη διδασκαλία της Αγγλικής και στην ανάπτυξη και διεξαγωγή εξετάσεων, ειδικά  στο χώρο της γλωσσομάθειας της Αγγλικής . Οι εξετάσεις ECCE διεξήχθησαν δοκιμαστικά με 375 ενήλικες και εφήβους στην Αθήνα τον Μάιο του 1993 και αργότερα το ίδιο έτος, έλαβαν την τελική τους μορφή. Οι εξετάσεις ECCE διεξήχθησαν επίσημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Μάιο του 1994 και παγκοσμίως τον Ιούνιο του 1995.

Το πιστοποιητικό Competency

Το πιστοποιητικό Competency αποτελεί επίσημο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της Αγγλικής σε επίπεδο Β2, όπως αυτό ορίζεται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEFR). Απονέμεται από το Πανεπιστήμιο του Michigan, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια των Η.Π.Α. στον τομέα της γλωσσικής έρευνας, με μακρά πείρα στη δημιουργία και ανάπτυξη εξετάσεων γλωσσομάθειας της Αγγλικής.

Το ECCE είναι επίσημα αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) και από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. αεροπορικές, ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, ιδιωτικές τράπεζες κ.λ.π) ως πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της Αγγλικής σε επίπεδο Β2. Επίσης, αναγνωρίζεται σε διάφορες χώρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σκοπούς που απαιτούν πιστοποίηση γλωσσομάθειας αυτού του επιπέδου.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση είναι ο αποκλειστικός επίσημος φορέας για την διεξαγωγή των εξετάσεων ECCE στην Ελλάδα και διεξάγονται δύο φορές ανά έτος, το Μάιο και το Δεκέμβριο. Οι γραπτές εξετάσεις διεξάγονται Σάββατο ή Κυριακή ενώ οι προφορικές εξετάσεις την ίδια, προγενέστερη ή μεταγενέστερη ημερομηνία, πριν ή μετά τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων.

Εξεταστικά κέντρα λειτουργούν σχεδόν σε όλους τους νομούς της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων προωθούνται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

Οι Υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι των εξετάσεων ECCE Μαΐου λαμβάνουν τα αποτελέσματα συνήθως έως τις αρχές Αυγούστου. Οι υποψήφιοι των εξετάσεων ECCE Δεκεμβρίου λαμβάνουν τα αποτελέσματα συνήθως έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Όλα τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, μέσω της ασφαλούς πλατφόρμας Orfeas της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αποθηκεύουν τις  επίσημες αναφορές αποτελεσμάτων  (score reports) από το Πανεπιστήμιο του Michigan για τους μαθητές τους. Οι μεμονωμένοι υποψήφιοι λαμβάνουν τις αναφορές αποτελεσμάτων τους μέσω email. Οι επίσημες αναφορές αποτελεσμάτων αποστέλλονται ταχυδρομικώς μόνο στους μεμονωμένους υποψήφιους που δεν έχουν δηλώσει ηλεκτρονική διεύθυνση email κατά την εγγραφή τους.

Michigan Lower ή Examination for the Certificate of Competency in English (ECCE), όπως είναι η σωστή και πλήρης ονομασία του πρόκειται για μία εξέταση φιλική και βατή για το μέσο υποψήφιο.

H δομή και το περιεχόμενο των εξετάσεων ECCE έχουν ως εξής:

Α) Γραπτή εξέταση : Περιλαμβάνει τρεις τομείς εξέτασης: 1.Κατανόηση ακουστικού κειμένου (listening), 2. Κατανόηση γραπτού λόγου – Λεξιλόγιο – Γραμματική (GVR) και 3. Παραγωγή Γραπτού Λόγου,Έκθεση (Writing).

1. Κατανόηση ακουστικού κειμένου (listening).

Αποτελείται από 2 μέρη (parts) – συνολικά 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με 3-4 επιλογές (a), (b), (c), (d).

Διάρκεια: περίπου 30-35 λεπτά

Βαθμολογία: Η βάση είναι το 65%, ουσιαστικά 33 σωστές απαντήσεις. Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία.

Part 1

Σύντομοι ηχογραφημένοι διάλογοι (30 των αριθμό), καθένας εκ των οποίων ακολουθείται από μία ερώτηση. Η ερώτηση δεν είναι τυπωμένη και ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει ποια είναι η πιο λογική απάντηση στην ερώτηση που άκουσε. Οι 3 επιλογές (a), (b), (c) δίνονται με τη μορφή εικόνων.

Part 2

Σύντομες ομιλίες πάνω σε τέσσερα διαφορετικά θέματα ακολουθούμενες από 4-6 εκτυπωμένες ερωτήσεις η κάθε μία. Στους υποψήφιους δίνεται χρόνος να διαβάσουν τις ερωτήσεις πριν ακούσουν την κάθε ομιλία. Δίνονται τέσσερις εκτυπωμένες επιλογές απαντήσεων (a), (b), (c), (d) για κάθε ερώτηση. Ο συνολικός αριθμός των ερωτήσεων του δεύτερου μέρους είναι 20.

Η βαθμολογία βγαίνει συνολικά, μπορεί δηλαδή κάποιος να χάσει το μεγαλύτερο τμήμα του δεύτερου μέρους αλλά παρόλα αυτά να περάσει το Listening, εφόσον ο συνολικός αριθμός των σωστών απαντήσεων είναι 33/50. Και τα 2 μέρη του Listening ακούγονται μόνο μία φορά.

Χρήσιμα Tips για το listening.

 • Στο Listening απαντάτε κατευθείαν στο Answer Sheet. Αν δεν καταλάβετε καθόλου κάποιο διάλογο στις εικόνες, μην πανικοβληθείτε.Βάλτε αμέσως μια απάντηση στην τύχη, ξεχάστε το και συγκεντρωθείτε στο επόμενο.
 • Μην αφήνετε κανένα κενό ούτε στο Listening, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κάνετε λάθος στην αρίθμηση.
 • Όταν ακούτε ένα μίνι διάλογο, μια ερώτηση ή ένα σύντομο απόσπασμα από μια συνέντευξη, σκεφτείτε τα εξής πριν από την επιλογή απαντήσεων (a), (b), (c): Practise asking wh-questions: who / what / where /…e.t.c.
 • Και οι 3 εικόνες με κάθε αριθμημένο στοιχείο έχουν ομοιότητες και διαφορές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τρέξει τα μάτια σας από πάνω τους γρήγορα,ώστε να εντοπίσετε αυτές τις ομοιότητες και τις διαφορές προτού να ακούσετε τους διαλόγους. Αυτό θα σας βοηθήσει με την σωστή απάντηση που βασίζεται στις διαφορές που θα πρέπει να θυμόμαστε.

Επίσης

 • Θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε σημαντικές πληροφορίες όπως ημερομηνίες, ώρες, τιμές και γεγονότα. Οι Σημειώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν.
 • Εξοικονομήστε χρόνο όταν κρατάτε σημειώσεις – χρησιμοποιείστε σύντομες μορφές ή συντομογραφίες όποτε μπορείτε. Να θυμάστε ότι αυτές οι σημειώσεις είναι μόνο για εσάς.Κανείς άλλος δεν θα τις διαβάσει, γι ‘αυτό μην ανησυχείτε για την καθαρότητα των γραμμάτων σας. Η ταχύτητα είναι πιο σημαντική εδώ.
 • Να θυμάστε ότι δεύτερο άκουσμα της εξέτασης δεν υπάρχει.
 • Μπορεί το listening του Michigan να είναι μία βατή και απλή ως προς τη δομή της εξέταση αλλά μην το υποτιμάτε.
 • Το σημαντικότερο όλων είναι η απόλυτη συγκέντρωση από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της εξέτασης.
 • Θυμηθείτε επίσης ότι, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέρη της εξέτασης, το να βελτιωθείτε στο listening είναι περισσότερα θέμα εξάσκησης και λιγότερο θέμα διδασκαλίας.

 

                                                      

 

2. Γραμματική (Grammar), Λεξιλόγιο (Vocabulary), Κατανόηση γραπτού λόγου (Reading) = GVR.

Διάρκεια: 90 λεπτά.

Βαθμολογία: Συνολικά 100 ερωτήσεις, καθεμιά από τις οποίες βαθμολογείται με 1 μονάδα, και είναι όλες ισοδύναμες. Το ζητούμενο είναι η επιτυχία στο 65% αυτών (=65 ερωτήσεις) ανεξάρτητα με το πώς οι σωστές απαντήσεις θα κατανεμηθούν μεταξύ Grammar/Vocabulary/Reading. Θεωρείται δηλαδή πως ένας υποψήφιος έχει περάσει το GVR ακόμα κι αν πχ έχει κάνει λάθος σε όλο το Reading, αρκεί να έχει τουλάχιστον 65 σωστές απαντήσεις σε Grammar & Vocabulary. Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία.

Grammar
35 αυτόνομες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (a), (b), (c), (d).Μία ελλιπής πρόταση ακολουθούμενη από επιλογές λέξεων ή φράσεων. Μόνο μία επιλογή είναι γραμματικά σωστή.

Vocabulary
35 αυτόνομες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (a), (b), (c), (d).
Μία ελλιπής πρόταση ακολουθούμενη από επιλογές λέξεων. Μόνο μία λέξη είναι σωστή για το συγκεκριμένο περιβάλλον.

Reading
Αποτελείται από 2 μέρη (parts). Συνολικά περιλαμβάνει 4 κείμενα με 4-6 ερωτήσεις κατανόησης το καθένα, σύνολο 30 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (a), (b), (c), (d).

Part 1

Σύντομο κείμενο ακολουθούμενο από 5 ερωτήσεις κατανόησης. Ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης περιλαμβάνει δύο κείμενα.

Part 2

Τέσσερα σύντομα κείμενα που συνδέονται θεματικά μεταξύ τους ακολουθούμενα από 10 ερωτήσεις κατανόησης (συνολικά). Ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης περιλαμβάνει δύο ενότητες κειμένων (πρόκειται για 2 σετ των 10 ερωτήσεων).

Χρήσιμα tips για το GVR :

 • Κατανέμετε σωστά το χρόνο σας στο GVR. Δεν “κολλάμε” σε μεμονωμένες ερωτήσεις, γιατί τι νόημα έχει να βρούμε ένα σωστό και να μην προλάβουμε δέκα;
 • Μην αφήνετε ούτε ένα κενό. Ακόμα κι αν δεν ξέρετε καθόλου την απάντηση, ελπίστε στην εύνοια της τύχης!
 • Προσοχή στο Answer Sheet! Περνάτε τις απαντήσεις σας απευθείας σ’ αυτό γιατί στο τέλος δεν σας αφήνουν χρόνο να τις μεταφέρετε. Έχετε προμηθευτεί το σωστό μολύβι και αν χρειαστεί σβήνετε σχολαστικά. Επίσης, έχετε το νου σας στην αρίθμηση μη τυχόν και βάζετε τη σωστή απάντηση στο λάθος νούμερο.
 • Στο σημείο αυτό του ECCE εξετάζεται η γραμματική και το λεξιλόγιο του υποψηφίου και αποτελείται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice). Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις, ακόμη και στην τύχη. Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία για τις λάθος απαντήσεις.
 • Μπορεί να μην ξέρετε τη σωστή απάντηση σε μία ερώτηση είναι όμως πολύ πιο χρήσιμο να ξέρετε ποίες απαντήσεις είναι σίγουρα λάθος.
 • Περιορίζοντας τις πιθανές επιλογές απαντήσεων, αυξάνετε τις πιθανότητές σας η τελική σας επιλογή να είναι η σωστή απάντηση.
 • Αφού έχετε αποφασίσει σχετικά με την απάντηση, διαβάστε το σύνολο της πρότασης ή το σύντομο διάλογο μια φορά, για να δείτε αν η επιλογή σας ακούγεται σωστά.

Επίσης

 • Να διαβάζετε πάντα την όλη πρόταση και μην σταματάτε στο κενό. Τι έρχεται πριν και μετά το κενό είναι το κλειδί για την εύρεση της σωστής απάντησης. Μερικές φορές περισσότερες από μία απαντήσεις είναι γραμματικά σωστές, αλλά μόνο μία είναι η κατάλληλη.
 • Να είστε προετοιμασμένοι να συναντήσετε κάποιες λέξεις που δεν έχετε συναντήσει ποτέ. Ενώ προσπαθείτε (όλο το διάστημα πριν τις εξετάσεις ) να «χτίσετε» το λεξιλόγιο σας, να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως τα κείμενα είναι γενικού περιεχομένου. Γενικά, σκεφτείτε και απαντήστε με ψυχραιμία και λογική.

 

3. Παραγωγή γραπτού λόγου (Writing).

Διάρκεια: 30 λεπτά.

Βαθμολογία: 5 επίπεδα βαθμολογίας: Α, B, C, D και E. Η βάση είναι το C.

Ο υποψήφιος  διαβάζει ένα σύντομο απόσπασμα από άρθρο εφημερίδας και γράφει μία επιστολή (γράμμα) ή έκθεση ιδεών/δοκίμιο έκτασης 120-150 λέξεων, παρουσιάζοντας την άποψή του σχετικά με την κατάσταση ή το θέμα που περιγράφεται στο άρθρο. Τα θέματα αφορούν προσωπικές εμπειρίες ή απόψεις για κοινωνικά ζητήματα.

Μία καλή έκθεση για το ECCE πρέπει να περιλαμβάνει δύο η τρεις «καλές» ιδέες οι οποίες πρέπει να αναλυθούν σε αντίστοιχες παραγράφους στο κύριο μέρος της έκθεσης.Οι ιδέες αυτές πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά και με τη σωστή σειρά στο αρχικό στάδιο του σχεδιασμού. Αναπτύξτε τις βασικές σας ιδέες.Σε αυτού του είδους τις εκθέσεις όπως είναι η έκθεση για το ECCE, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι παράγραφοι να μην είναι τίποτα παραπάνω από μία λίστα επιχειρημάτων τα οποία δεν συνδέονται στενά με το θέμα. Αντί να παραθέσετε πολλές ιδέες χωρίς να τις αναπτύξετε, είναι σαφώς προτιμότερο να επιλέξετε μία ή δύο ιδέες για κάθε παράγραφο και στη συνέχεια να τις αναπτύξετε, αναφέροντας – για παράδειγμα – τις συνέπειες, τις προϋποθέσεις ή τις δυσκολίες του να υλοποιηθεί η ιδέα.

 

Χρήσιμα Tips για το Writing.

 • Για την έκθεση, ο διαθέσιμος χρόνος είναι μόνο 30 λεπτά, γι’ αυτό να τον αξιοποιήσετε κατάλληλα. Να έχετε ένα πλάνο στο μυαλό σας και να ξεκινήσετε να γράφετε αμέσως με την έναρξη του χρόνου.
 • Η προσεκτική ανάγνωση του θέματος είναι η μισή έκθεση. Βεβαιωθείτε πως έχετε κατανοήσει το θέμα και πως ότι γράφετε είναι σχετικό μ’ αυτό.
 • Είναι πολύ πιο βολικό να κάνετε 4 παραγράφους και να δίνετε έμφαση στις δύο μεσαίες, δηλαδή σε αυτές του κυρίως θέματος. Γράφουμε τουλάχιστον 130-150 λέξεις, συμπεριλαμβανομένων μια παράγραφο εισαγωγής, δύο για το κυρίως σώμα και μια για το συμπέρασμα.
 • Αναλύουμε και εξηγούμε την άποψη μας χρησιμοποιώντας παραδείγματα.
 • Συνοψίζουμε με ότι έχουμε ήδη δηλώσει στην παράγραφο 2 και 3 και δηλώνουμε σαφώς την άποψή μας χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
 • Χρησιμοποιούμε επίσημο λεξιλόγιο, όχι δηλαδή λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιούσαμε στην καθημερινή μας επικοινωνία.
 • Δεν χρησιμοποιούμε συντομογραφίες και σύντομους τύπους, π.χ. cannot και όχι can’t.
 • Χρησιμοποιούμε περίπλοκη σύνταξη, π.χ. απρόσωπη σύνταξη, παθητική φωνή, αντιστροφή, εναντίωση, έμφαση. Δίνουν επίσημο τόνο και δείχνουν πως ξέρουμε να χειριζόμαστε την γλώσσα.
 • Χρησιμοποιούμε συνδετικές λέξεις και εκφράσεις, π.χ. to begin with, furthermore, more over, as a result, all in all κλπ. Αυτά βοηθούν στην οργάνωση της έκθεσης αλλά και στην ομαλή συνέχεια και συνοχή της.
 • Γράφουμε σε blocked paragraghs, δηλαδή ξεκινάμε από την άκρη της σελίδας και αφήνουμε κενή γραμμή ανάμεσα στις παραγράφους. Έτσι οι παράγραφοι είναι ευδιάκριτα χωρισμένες και το κείμενό σας θα είναι ευανάγνωστο.

Προσοχή στον χρόνο!

 • Φροντίστε να σας απομείνουν 2-5 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος σας,για να ελέγξετε την γραμματική και το λεξιλόγιο σας και διορθώνουμε όπου χρειάζεται.
 • Αν ο χρόνος σας τελειώσει,ολοκληρώστε την πρόταση σας προσπαθώντας να γράψετε μια καταληκτική πρόταση.
 • Το κλειδί για να φτάσετε στο σημείο να γράφετε καλές εκθέσεις εντός του προβλεπόμενου χρόνου είναι η σωστή καθοδήγηση και η εξάσκηση.

 

 

 

B) Παραγωγή προφορικού λόγου (Speaking).

Ένας υποψήφιος – ένας εξεταστής, 4 συνολικά μέρη εξέτασης (parts).

Διάρκεια: περίπου 15 λεπτά.

Βαθμολογία: 5 επίπεδα: Α, B, C, D και E. Η βάση είναι το C.

Part 1

Ερωτήσεις γενικού περιεχομένου από τον εξεταστή στον υποψήφιο. Κάποιες από τις ερωτήσεις μπορεί να σχετίζονται με το γενικότερο θέμα το οποίο θα συζητηθεί στα επόμενα μέρη.

Part 2

Ο εξεταστής δίνει στον υποψήφιο μία καρτέλα η οποία περιλαμβάνει διάφορες εικόνες και σύντομο κείμενο σχετικά με ένα πρόβλημα ή μία κατάσταση που βιώνει ο εξεταστής. Ο υποψήφιος απευθύνει ερωτήσεις στον εξεταστή για να αντλήσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί ώστε να τον βοηθήσει να επιλέξει μία λύση.

Part 3

Ο υποψήφιος παρουσιάζει στον εξεταστή την επιλογή/λύση στο πρόβλημα που συζητήθηκε στο 2ο μέρος, την οποία θεωρεί ως την πλέον κατάλληλη. Παράλληλα παραθέτει τα επιχειρήματα του, αιτιολογώντας την απόφασή του. Τα επιχειρήματα βασίζονται στις πληροφορίες που έδωσε ο εξεταστής στον υποψήφιο στο δεύτερο μέρος. Στο μέρος αυτό ο εξεταστής μπορεί να ρωτήσει γιατί απορρίφθηκε/-καν η/οι άλλη/-ες εναλλακτικές.

Part 4

O εξεταστής απευθύνει ερωτήσεις στον υποψήφιο και ακολουθεί μία συζήτηση μεταξύ τους σχετικά με το γενικό θέμα της συζήτησης του 2ου και 3ου μέρους.

Χρήσιμα Tips για το Speaking.

 • Nα θυμάστε ότι πρέπει να μιλήσετε με αυτοπεποίθηση και ευφράδεια. Η συζήτηση πρέπει να είναι φυσική και άτυπη, όπως και σε καθημερινές καταστάσεις. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ελληνικό λεξιλόγιο. Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ή δεν γνωρίζετε τις ακριβείς λέξεις, είναι προτιμότερο να παραφράσετε ή να πείτε κάτι διαφορετικό.
 • Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν ήρεμοι και χαρούμενοι γίνεται.
 • Να μιλάτε με ολοκληρωμένες προτάσεις, αιτιολογώντας τις απαντήσεις σας.
 • Να κοιτάτε τον εξεταστή κατά τη διάρκεια της συνομιλίας (Μην κοιτάτε τον τοίχο ή το ταβάνι.) – Απαντήστε στις ερωτήσεις με σαφήνεια.
 • Ετοιμάστε ένα προφορικό κείμενο με πληροφορίες για τον εαυτό σας. Ελέγξτε το με τον καθηγητή σας και δοκιμάστε να εκφράσετε τις πληροφορίες αυτές, φυσικά, όπως θα κάνατε σε μια πραγματική συζήτηση. Να είστε προετοιμασμένοι ότι ο εξεταστής θα σας κάνει περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντα σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες.
 • Μην φοβάστε να ζητήσετε διευκρινίσεις όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι που λέει ο εξεταστής. Μπορείτε να πείτε τα εξής : “I’m sorry, I didn’t understand. Could you say that again/repeat that, ..please?” “Can you give me some more information/details about …?”.

Επίσης

 • Κάνετε τις δικές σας ερωτήσεις με ένα ευχάριστο, φιλικό τρόπο.
 • Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε ερωτήσεις με διαφορετικές μορφές. e.g. location? Where is the hotel located? Is it near the sea/in the centre of the city? e.g. cost? Do you know how much it would cost for a family of five to stay there for a week? Do we have to pay the whole amount in advance? Can you tell me what happens if we cancel our reservation at the last minute?
 • Μην ανησυχείτε αν στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης δεν θυμάστε όλες τις υποδείξεις για την ερώτηση, ο εξεταστής θα σας τις υπενθυμίσει,δεν πρέπει να φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια σε αυτό το σημείο.
 • Ακούστε προσεκτικά τις απαντήσεις του εξεταστή στις ερωτήσεις σας. Θυμηθείτε, είστε σε συλλογή πληροφοριών, έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε μια απόφαση στο πρόβλημα που συζητήθηκε στο 2ο μέρος, την οποία θεωρείτε ως την πλέον κατάλληλη.
 • Εάν κάπου κολλήσετε, ξεκινήστε την πρόταση σας είτε αναδιατάσσοντας την σειρά των λέξεων ή βρίσκοντας άλλα λόγια. Αποφύγετε μεγάλες παύσεις.

 

Την ημέρα των εξετάσεων πρέπει:

 • να έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας με σφραγισμένη φωτογραφία από αρμόδια επίσημη αρχή. Χωρίς κάποιο από τα παραπάνω έγγραφα δεν είναι δυνατή η είσοδος στο χώρο των εξετάσεων
 • να έχετε μαζί σας τη σχετική απόδειξη πληρωμής εξέταστων από την Ελληνοαμερικανική Ένωση
 • να έχετε μαζί σας ρολόι, μαλακό μολύβι (#2) και γομολάστιχα
 • να βρίσκεστε στον εξεταστικό χώρο τουλάχιστον 30′ πριν την έναρξη της εξέτασης
 • να ακολουθείτε τις υποδείξεις των υπευθύνων των εξετάσεων
 • να συμπεριφέρεστε με τρόπο που διευκολύνει την εξεταστική διαδικασία
 • να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στο γραπτό σας και να μην αφήσετε το άγχος να σας καταβάλει. Η ψυχραιμία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος σας κατά την διάρκεια της εξέτασης!

Την ημέρα των εξετάσεων δεν πρέπει:

 • να έχετε μαζί σας κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (όλα τα είδη φορητών media players, κ.λ.π.)
 • να έχετε μαζί σας στυλό ή πένα
 • να έχετε μαζί σας βιβλία, σημειώσεις ή άλλα βοηθήματα
 • να έχετε άγχος!

 

Γενικότερα, θα πρέπει να θυμάστε ότι η διατήρηση της ψυχραιμίας και η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση του ecce – michigan Lower. Πηγαίνετε στις εξετάσεις έχοντας εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που σας προσέφερε η συνεργασία σας μαζί μας,καθώς και τα χρήσιμα tips που σας αναλύσαμε.Η αυτοπεποίθηση,η αισιοδοξία και η καλή προετοιμασία είναι σύμμαχοι σας στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες των εξετάσεων του Lower Michigan.

Στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ekmathisi έχουμε ετοιμάσει ένα video για την δομή και το περιεχόμενο της εξέτασης του αγγλικού διπλώματος ECCE, που βοηθάει στην κατανόηση των όσων αναφέραμε παραπάνω. Στην Ekmathisi δε σταματάμε ποτέ τη παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τους μαθητές μας που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών αλλά και για όλους τους επισκέπτες της σελίδας μας. Ελάτε στην Ekmathisi να σας δείξουμε τον τρόπο για να πετύχετε στα ανώτατα πτυχία.

Κατεβάστε Δωρεάν τα eBook για το ECCE – MICHIGAN LOWER και ενδυναμώστε τις γνώσεις σας!

 

ecce-success-guide

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πτυχία των Αγγλικών και στα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.72.73.73.72. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στοinfo@ekmathisi.edu.gr.

Πατήστε το κουμπί DOWNLOAD για να κατεβάσετε το αρχείο.

download-button-orange

Αν σας άρεσε το άρθρο αφήστε το σχόλιό σας και κάντε like και share στο facebook.

Έλα στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ekmathisi και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην ekmathisi κάθε μαθητής και μαθήτριά μας είναι ξεχωριστοί. Έλα να προσαρμόσουμε μαζί τόσο τον ρυθμό των μαθημάτων όσο και την ύλη τους σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Κάνε μαθήματα τις ώρες και ημέρες που εσύ μπορείς.

Εγγραφτείτε δωρεάν στο Newsletter μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας δώσετε ένα αληθές όνομα και μία έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ώστε να ενημερώνεστε από εμάς σε αυτό το email αλλά και να λάβετε δωρεάν τα ebooks του εκπαιδευτικού μας υλικού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πτυχία και στα ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.49.06.17.33. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@ekmathisi.edu.gr.

Ξεκίνα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών τώρα