Πανελλήνιο Τηλέφωνο Επικοινωνίας

210.21.39.438

69.49.06.17.33

Αθήνα - Πειραιάς - Αττική - Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα Μαθήματα Ξένων Γλωσσών στο χώρο σας προσαρμοσμένα στο πρόγραμμα και τις ανάγκες σας!

10 λόγοι για να ενσωματωθεί η μουσική στην Ξενόγλωσση Διδασκαλία

Η γλώσσα είναι πρωταρχικά ένα είδος μουσικής, δηλαδή ένα σύνολο συγκεκριμένων ρυθμών και ήχων. Αυτοί οι ρυθμοί και ήχοι συγκροτούν το βασικό ηχητικό υπόστρωμα επάνω στο οποίο θα βασιστούν όλες οι άλλες γνώσεις ( λεξιλογικές, συντακτικές και σημασιολογικές γνώσεις).

Ο μουσικός κόσμος του παιδιού είναι εμφανής στην καθημερινή αυθόρμητη συμπεριφορά του, όπως διαμορφώνεται από τις αλληλεπιδράσεις του με το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται. Μέσα από την παρατήρηση του παιδιού και την αλληλεπίδραση μαζί του, οι παιδαγωγοί έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τους παράγοντες που το επηρεάζουν μουσικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εκτίθενται στη μουσική έχουν αυξημένη ικανότητα απομνημόνευσης πληροφοριών και γνώσεων. Η ικανότητα αυτή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία της μάθησης και ειδικότερα της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Η μουσική μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπόν πολλούς σκοπούς μέσα στην τάξη και να κάνει τη σχέση διδασκαλίας-μάθησης, δασκάλου –μαθητή πιο δημιουργική και ενδιαφέρουσα.

Music-and-Language

 

 

Η μουσική είναι ένα συναρπαστικό εργαλείο για τη διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών. Τα παιδιά διδάσκονται και μαθαίνουν λεξιλόγιο, γραμματική και το «ρυθμό» της ξένης γλώσσας απλά με το…να τραγουδούν.

 

Αρκετοί είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι καλό να ενσωματωθεί η μουσική στην αίθουσα διδασκαλίας.

 

  1. Η μουσική βοηθάει το δάσκαλο να χτίσει μια ζεστή σχέση με τους μαθητές. Πολλοί από τους μαθητές στην σκέψη ότι είναι η ώρα για μάθημα, τρομάζουν και αγχώνονται. Με την χρήση όμως ενός κατάλληλου τραγουδιού υποδοχής και αποχαιρετισμού των μαθητών , η ατμόσφαιρα γίνεται αμέσως πιο φιλική και δημιουργούνται και οι βασικοί κανόνες μέσα στην τάξη.
  2. Ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και το γνωστικό τους επίπεδο, εξαρτάται και το είδος της μουσικής που θα επιλεχτεί ως κατάλληλη μέσα στην αίθουσα. Στις μικρές τάξεις καλό θα είναι τα τραγούδια να είναι απλά και εύθυμα, ικανά να δελεάζουν τους μαθητές να μάθουν καινούργια πράγματα.
  3. Σε σχέση με την ΄΄ ενεργητικότητα ΄΄ των τμημάτων η επιλογή των τραγουδιών μπορεί να μας προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και την ομαλή μαθησιακή διαδικασία. Στα πιο ζωηρά τμήματα μπορούμε να επιλέξουμε τραγούδια με ήπιους τόνους και μελωδίες , τα οποία θα καθησυχάσουν την ενεργητικότητα τους, ενώ στα πιο ήσυχα τμήματα καλό είναι να προτιμούνται τραγούδια και μελωδίες με γρήγορο ρυθμό, για να αφυπνίσουν το τμήμα και να το δελεάσουν ,ώστε οι μαθητές να ανταποκριθούν θετικά .
  4. Ακόμα και σε περιπτώσεις μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες η μουσική μπορεί να βοηθήσει και να φανεί πολύ χρήσιμη. Έχει διαπιστωθεί ότι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακές διαταραχές ανταποκρίθηκαν θετικά σε δραστηριότητες που περιελάμβαναν τραγούδια και μουσική και μάλιστα ένοιωσαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
  5. Η χρήση της μουσικής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εκμάθηση νέου υλικού ή επανάληψη προηγούμενου. Τα τραγούδια παρέχουν τη δυνατότητα στους μαθητές όχι μόνο να τραγουδούν, αλλά και να κάνουν κινήσεις και χειρονομίες. Το νέο υλικό αποτυπώνεται έτσι ευκολότερα στο μυαλό τους και αρκεί μόνο ένας στίχος ή η μελωδία για να ανακαλέσουν αυτό που έμαθαν.
  6. Διαλέγουμε ένα τραγούδι και το τροποποιούμε. Χρησιμοποιούμε λέξεις κλειδιά από την εκάστοτε επιλογή μας ή ακόμα και τον τίτλο του τραγουδιού και εμπλουτίζουμε έτσι το λεξιλόγιο μας συνθέτοντας μια ιστορία.
  7. Ένας ακόμα πολύ ωραίος συνδυασμός μουσικής- μάθησης είναι η συμπλήρωση λέξεων σε κάποιο τραγούδι καθώς και η τοποθέτηση ανάμικτων στοίχων στη σωστή σειρά.
  8. Οι μαθητές μπορούν ακόμα να παίξουν την ιστορία του τραγουδιού. Χρειάζεται ένα κατάλληλο τραγούδι και να τους δώσουμε χρόνο να προετοιμαστούν για αυτό. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν σε διαδικασία διαλόγου καθώς και σε ένα πιο βιωματικό τρόπο εκμάθησης.
  9. Ένα ακόμα παιχνίδι μάθησης με την μουσική , είναι να γράψουμε στον πίνακα όλες τις λέξεις από τις οποίες αποτελείται ένα τραγούδι και να καλέσουμε τους μαθητές μας να τις βάλουν σε σειρά ώστε το αποτέλεσμα να είναι το τραγούδι που έχουμε επιλέξει.
  10. Γραμματική εξάσκηση και τραγούδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα γραμματικά φαινόμενα και τους χρόνους που χρησιμοποιούνται και επαναλαμβάνονται στα τραγούδια ως ενίσχυση της γραμματικής, κάνοντας μεταφορά στίχων από ευθύ σε πλάγιο λόγο κτλ.

 

thinking of music

 

 

Μέχρι στιγμής, στα παιδιά η μάθηση επιτυγχάνεται με την αποστήθιση. Ο εκπαιδευτικός για να συναρπάσει και να προσεγγίσει το παιδί θα πρέπει προηγουμένως να το ευαισθητοποιήσει στην ξένη γλώσσα μέσα από μουσικές δραστηριότητες. Η απομνημόνευση γίνεται πιο εύκολη με την μελωδία. Η ανακάλυψη των ακουστικών δυνατοτήτων της φωνής αποτελεί μέρος της μουσικής εκπαίδευσης. Χρησιμοποιώντας το τραγούδι, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας γίνεται ένα παιχνίδι για τα παιδιά, και αποτελεί ένα ακόμη διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό κίνητρο.

 

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ekmathisi δημιουργεί άρτια προετοιμασμένους μαθητές, όλων των ηλικιών, έτοιμους να ανταποκριθούν στον μαγικό κόσμο της ξένης γλώσσας, που δεν θα είναι πια καθόλου "ξένη" γι' αυτούς.

 

Έλα στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ekmathisi και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην Ekmathisi κάθε μαθητής και μαθήτριά μας είναι ξεχωριστοί. Έλα να προσαρμόσουμε μαζί τόσο τον ρυθμό των μαθημάτων όσο και την ύλη τους σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις με τη καθοδήγηση ενός καθηγητή μας. Κάνε μαθήματα τις ώρες και ημέρες που εσύ μπορείς. Αν πάλι δεν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα Ιδιαίτερα Μαθήματα μέσω Video που είναι διαθέσιμα όποια ημέρα και ώρα εσείς τα χρειάζεστε και μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα μας online-courses.edu.gr.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πτυχία και στα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.72.73.73.72. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

 

 

 

 

on 08 Μάρτιος 2017
Στην κορυφή