6 Τρόποι να βελτιώσετε τον προφορικό σας λόγο στις Ξένες Γλώσσες

Γνωρίζουμε όλοι ότι η εκμάθηση μια ξένης γλώσσας είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς στις μέρες μας είναι απαραίτητο προσόν. Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια, οι ξένες γλώσσες αποτελούν σημαντικό διαβατήριο για να ενταχθεί κάποιος στην αγορά εργασίας. Eίτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Τι είναι όμως αυτό που δυσκολεύει περισσότερο τους μαθητές (μικρούς και μεγάλους) στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας; Τι τους κάνει να νιώθουν αμηχανία και να σαστίζουν; Πως θα βελτιώσουν τον προφορικό τους λόγο;

Η απάντηση είναι συνήθως, το να μιλάνε σωστά και να μην κάνουν λάθη! Ο φόβος τους ότι η προφορά τους δεν είναι σωστή, είναι ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί μαθητές ξένων γλωσσών ντρέπονται να μιλήσουν όταν χρειάζεται, φοβούμενοι ότι οι συνομιλητές τους δεν θα τους καταλάβουν.

Οι δεξιότητες του προφορικού λόγου χρειάζονται χρόνο και εξάσκηση μέσα από τις δικές σας καθημερινές εμπειρίες. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να μειωθεί το άγχος σας σε δημόσιες ομιλίες, είτε αφορά ένα σχετικά μεγάλο κοινό, είτε μια παρέα πέντε-δέκα ανθρώπων.

Υπάρχουν κάποια tips που βελτιώνουν τον προφορικό λόγο και θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε πιο γρήγορα με τη διαφορετική γλώσσα και να την μάθετε πιο εύκολα.

Ας δούμε λοιπόν πως θα γίνει αυτό!

1. Ακούστε τις ξένες ειδήσεις στην τηλεόραση

Γυρίστε το κανάλι σε κάποιο του εξωτερικού στην γλώσσα που σας ενδιαφέρει και παρακολουθείστε εκεί τις ειδήσεις. Με αυτόν τον τρόπο εξασκείτε το αυτί σας ζωντανά χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να το ξανακούσετε και με τον τρόπο αυτόν μπαίνετε στην νοοτροπία να συγκρατείται εκείνη την στιγμή αυτό που ακούτε. Παράλληλα συνηθίζετε και σε μία πιο επίσημη μορφή ομιλίας, αυτή των ειδήσεων. Τέλος, μαζί με τα ακουστικά μαθήματα αγγλικών, σας δίνετε η δυνατότητα να μάθετε νέα, εξελίξεις και ειδήσεις από άλλες χώρες του εξωτερικού αποκτώντας μία ευρύτερη ενημέρωση και έτσι να εκπαιδεύσετε τον προφορικό σας λόγο.

2. Ξένη μουσική

Τι πιο ευχάριστο, να ακούμε μουσική. Αυτή λοιπόν την περίοδο, δώστε έμφαση σε ξένα τραγούδια. Ακούστε τα αγαπημένα σας τραγούδια και προσπαθήστε να καταλάβετε τους στοίχους τους. Αν έχετε τον χρόνο τότε ακούστε άλλη μία φορά το αγαπημένο σας τραγούδι έχοντας δίπλα τους στοίχους του τραγουδιού γραπτώς ή ακούστε το από το youtube επιλέγοντας ένα video το οποίο αντί για video clip, περνάνε οι στοίχοι του τραγουδιού ως κείμενο. Τραγουδήστε δυνατά, χωρίς ντροπές και σύντομα θα είστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση! Θα συνηθίσετε να ακούτε τον εαυτό σας να μιλάει και μέρα με τη μέρα να βελτιώνει τον προφορικό του λόγο, οπότε δεν θα ξαφνιαστείτε την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να συμμετέχετε σε μία συζήτηση ή θα χρειαστεί να δώσετε κάποιες οδηγίες σε έναν τουρίστα που βρίσκεται στην χώρα σας. Με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά θα μάθετε και καινούργιες λέξεις.

3. Επικοινωνήστε στη γλώσσα που σας ενδιαφέρει

Στις διακοπές σας σε κάποιο νησί, ίσως σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε με ξένους. Μη διστάσετε. Επικοινωνήστε μαζί τους. Είναι ένας τρόπος να εξασκήσετε τον προφορικό σας λόγο. Απαντήστε στις ερωτήσεις τους ή προκαλέστε εσείς μία συζήτηση. Για παράδειγμα, αν δείτε κάποιο ξένο ζευγάρι, ρωτήστε τους προς τα πού βρίσκεται κάποιο μέρος. Με τον τρόπο αυτόν, εξασκείτε ταυτόχρονα 3 πράγματα: την προφορά σας, την ικανότητα στην προφορική σας ομιλία (παράλληλα καταλαβαίνετε αν αυτό που ρωτήσατε, έγινε κατανοητό που τους ξένους) και τέλος την ικανότητά σας στο να κατανοείτε αυτά που θα ακούσετε ως απάντηση. Άλλη μια λύση είναι το internet όπου υπάρχουν groups και forum για όλα τις γλώσσες. Υπάρχουν και sites στα οποία θα βρείτε φυσικούς ομιλητές μίας γλώσσας οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν με άλλους ανθρώπους, δωρεάν μέσω διαφόρων προγραμμάτων π.χ skype, zoom κτλ.

4. Διαβάστε φωναχτά

Εξασκηθείτε στην προφορά σας, διαβάζοντας δυνατά. Καλή ιδέα είναι να είστε μαζί με κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά την γλώσσα και να σας διορθώνει. Επίσης, μπορείτε να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας και να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε. Βάλτε συγκεκριμένους στόχους σε σημεία που χρειάζονται βελτίωση, όπως η διαφορά στην προφορά μεταξύ κάποιον ομόηχων λέξεων. Σημειώνετε κάπου τις λέξεις που συχνά προφέρετε λάθος. Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι το να διαβάζετε δυνατά μόνοι σας είναι ευεργετικό. Επίσης βοηθά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης σας και στο να χαλαρώνουν το μυαλό και το σώμα .

5. Παρακολουθείστε μία ταινία χωρίς υπότιτλους

Δείτε μία ταινία χωρίς υπότιτλους ή με υπότιτλους της γλώσσας που σας ενδιαφέρει. Ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος να κάνετε listening μέσω της ταινίας και να εξασκήσετε την προφορά σας. Προσπαθήστε να δώσετε έμφαση σε ο,τι λένε στην ταινία. Συγκρατείστε ο,τι ακούσετε και δεν καταλάβατε ώστε να επανέλθετε σε αυτό μετά το τέλος της ταινίας. Αν η ταινία έχει υπότιτλους τότε για κάθε άγνωστη λέξη που συναντάτε μπορείτε να κάνετε pause, να την σημειώνετε και να συνεχίζετε μετά την παρακολούθηση της ταινίας. Τα DVD και το internet πλέον έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες κι επιλογές για τον τρόπο που βλέπουμε ταινίες και με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα μάθετε πολλές καινούργιες λέξεις κι εκφράσεις.

6. Κάντε ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών

Κάντε ποιοτικά μαθήματα ξένων γλωσσών στο χώρο σας ή διαδικτυακά, με έναν έμπειρο καθηγητή της γλώσσας που σας ενδιαφέρει. Τα μαθήματα προσαρμόζονται στις ανάγκες και το πρόγραμμα σας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οποιοδήποτε κενό υπάρχει στην κατανόηση της ύλης και της γλώσσας να αντιμετωπίζεται άμεσα και προσωπικά.

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ekmathisi δημιουργεί άρτια προετοιμασμένους μαθητές, όλων των ηλικιών, έτοιμους να ανταποκριθούν στον μαγικό κόσμο της ξένης γλώσσας, που δεν θα είναι πια καθόλου “ξένη” γι’ αυτούς.

Έλα στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ekmathisi και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην ekmathisi κάθε μαθητής και μαθήτριά μας είναι ξεχωριστοί. Έλα να προσαρμόσουμε μαζί τόσο τον ρυθμό των μαθημάτων όσο και την ύλη τους σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Κάνε μαθήματα τις ώρες και ημέρες που εσύ μπορείς.

Εγγραφτείτε δωρεάν στο Newsletter μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας δώσετε ένα αληθές όνομα και μία έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ώστε να ενημερώνεστε από εμάς σε αυτό το email αλλά και να λάβετε δωρεάν τα ebooks του εκπαιδευτικού μας υλικού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πτυχία και στα ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.49.06.17.33. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@ekmathisi.edu.gr.

Ξεκίνα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών τώρα