Χριστουγεννιάτικα Έθιμα στην Μ.Βρετανία | Ekmathisi.edu.gr

Χριστουγεννιάτικα Έθιμα στην Μ.Βρετανία

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, όλες οι χώρες του κόσμου θα βάλουν τα γιορτινά τους και θα τα γιορτάσουν. Η κάθε μια με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο. Διαβάστε για τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Αγγλίας.

Στην Μεγάλη Βρετανία, λοιπόν, έχουν μακρόχρονη παράδοση στον εορτασμό των Χριστουγέννων! Και φυσικά πολλά έθιμα!

1. Γράμμα στον Father Christmas

Στη Μ.Βρετανία, τα παιδιά δεν ταχυδρομούν το γράμμα τους στον Father Christmas. Ο «Πατέρας των Χριστουγέννων», όπως ονομάζεται αλλιώς ο Άη Βασίλης στην Αγγλία. Απεικονίζεται με μια μακριά κάπα και κλαδάκια από λιόπρινο, πλεγμένα στα μακριά άσπρα μαλλιά. Τα παιδιά του γράφουν γράμματα, για να είναι σίγουρα ότι δεν θα κάνει λάθος με την παραγγελία τους, αλλά δεν τα ταχυδρομούν. Εντούτοις, τα ρίχνουν μέσα στο τζάκι και αν το γράμμα φύγει από την καμινάδα. Η ευχή τους θα πραγματοποιηθεί, αν όχι η επιθυμία τους δεν θα εκπληρωθεί. Αν το γράμμα καεί αμέσως, πρέπει να το ξαναγράψουν.

2. Christmas Socks

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, κρεμούν τα καλτσάκια τους στο τζάκι, στα πόδια του κρεβατιού ή στην πόρτα. Για να τα βρουν γεμάτα με μικρά δωράκια από τον Father Christmas, που τα ρίχνει από τη καμινάδα. Καθώς περνάει πετώντας με το έλκηθρο του, πάνω από τις στέγες των σπιτιών.

3. Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Όπως κ στην Ελλάδα τα τελευταία χρονιά, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο παίζει κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς. Ωστόσο, ποτέ δεν αντικατέστησε εντελώς τον συνδυασμό πρασινάδας και γκι, που ονομάζεται και «φυτό των φιλιών» (kissing bough). Τα κλαδιά «γκι», κρέμονται από την οροφή και σύμφωνα με τη παράδοση. Όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό, πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα.

4. Mimes

Στην ύπαιθρο, μπορεί κανείς να δει μίμους να εκτελούν Χριστουγεννιάτικη παντομίμα και να τραγουδούν τα κάλαντα, τριγυρίζοντας στους δρόμους. Στην επαρχία του Γιορκσάιρ, το άγγελμα του διαβόλου λαμβάνει χώρα. Κάθε Παραμονή Χριστουγέννων. Η καμπάνα της εκκλησίας χτυπά πένθιμα, μια φορά για κάθε έτος από την Γέννηση του Ιησού και το τελευταίο χτύπημα, γίνεται ακριβώς τα μεσάνυχτα.

5. Christmas Cracker

Ένα άλλο έθιμο, το χριστουγεννιάτικο “κράκερ”. Είναι ένας κύλινδρος από χαρτόνι, τυλιγμένο με πολύχρωμο χαρτί, το οποίο περιέχει μικρά δωράκια, γλυκά και ένα γνωμικό ή μια πρόβλεψη για το μέλλον. Όπως αυτές των κινέζικων fortune cookies. Δύο άτομα τραβούν τις άκρες του, κάνοντάς το να σπάσει σε δύο άνισα κομμάτια. Όποιος τραβήξει το μεγαλύτερο κομμάτι, κερδίζει και το περιεχόμενο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Βρετανία –λέγεται, μάλιστα, ότι γνωρίζει μεγάλη απήχηση στους κύκλους της βασιλικής οικογένειας. Όπου το περιεχόμενό του αντικαθίσταται από αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας– συναντάται όμως και σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά.

6. Εορταστικό Τραπέζι

Για τους Άγγλους, τέλος, δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χωρίς ψητή γαλοπούλα ή βοδινό, κρεατόπιτα, ταρτάκια με γέμιση από φρούτα,σταφίδες και ζάχαρη και πουτίγκα με δαμάσκηνο για καλή τύχη.

Ξέρετε κάποιο έθιμο που τηρούν στην Μ.Βρετανία, την περίοδο των Χριστουγέννων; Μοιραστείτε το μαζί μας, αφήνοντας το σχόλιό σας παρακάτω.

Έλα στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ekmathisi και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην ekmathisi κάθε μαθητής και μαθήτριά μας είναι ξεχωριστοί. Έλα να προσαρμόσουμε μαζί τόσο τον ρυθμό των μαθημάτων όσο και την ύλη τους σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Κάνε μαθήματα τις ώρες και ημέρες που εσύ μπορείς.

Εγγραφτείτε δωρεάν στο Newsletter μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας δώσετε ένα αληθές όνομα και μία έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ώστε να ενημερώνεστε από εμάς σε αυτό το email αλλά και να λάβετε δωρεάν τα ebooks του εκπαιδευτικού μας υλικού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πτυχία και στα ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.49.06.17.33. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@ekmathisi.edu.gr.

Ξεκίνα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών τώρα