Τα must της Γαλλικής Ζαχαροπλαστικής | Ekmathisi.edu.gr
- 21/10/2018
- Posted by: Vangelis
- Category: Uncategorized

Τα must της Γαλλικής Ζαχαροπλαστικής
Η εκμάθηση Γαλλικών είναι το πρώτο βήμα σας προς την επιτυχία. Το 2ο βήμα; Μα φυσικά μία στάση στην περίφημη γαλλική κουζίνα. Γιατί δεν νοείται εκμάθηση Γαλλικής γλώσσας χωρίς την εκμάθηση των specialite της γαλλικής κουζίνας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις 5 πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές γαλλικών γλυκών. Ξεκινήστε ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών και ανακαλύψτε έναν κόσμο γεμάτο γλυκές συνταγές με ιστορία και παράδοση σε αυτές.
1. Madeleine
ΥΛΙΚΑ
- 2 αβγά
- 1 κρόκο αβγού
- 75 γρ. Ζάχαρη
- 25 γρ. Πατατάλευρο
- 50 γρ. Αλεύρι
- 25 γρ. Βούτυρο
- Τριμμένη φλούδα μισού λεμονιού
- Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα σκεύος χάλκινο χτυπήστε σε μπαιν μαρί τα δύο ολόκληρα αβγά και τον κρόκο του αβγού μαζί με τη ζάχαρη. Όταν το μείγμα γίνει χλιαρό, αφαιρέστε τη λεκάνη από το μπαιν μαρί και συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να αρχίσει να σχηματίζει ΄΄κορδέλα΄΄, καθώς ανασηκώνετε το σύρμα. Τότε ακριβώς ρίξ’τε το πατατάλευρο και το αλεύρι κοσκινισμένα μαζί, τέλος προσθέστε λίγο-λίγο το βούτυρο ελαφρά λιωμένο και χλιαρό, και το ξύσμα. Ρίξ’τε το μείγμα, αφού το ανακατέψετε καλά, σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες μαντλέν γεμίζοντάς τις σχεδόν έως επάνω. Τοποθετήστε σε μέτριο φούρνο επί 10-15 λεπτά, κατόπιν αφήστε το μείγμα να κρυώσει( για περίπου 1 ώρα). Βγάλ΄τε από τις φόρμες και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
2. Bavaroise (ΜΠΑΒΑΡΟΥΑΖ)

- 1 λίτρο γάλα
- 10 κρόκους αβγών
- 400 γρ. Ζάχαρη
- 30 γρ. Ζελατίνη
- 100 γρ. Σοκολάτα
- 200 γρ. Φράουλες
- 100 γρ. Κουαντρώ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλ’τε τη ζελατίνη σε μισό φλυτζάνι τσαγιού κρύο γάλα. Βάλ’τε το υπόλοιπο γάλα να βράσει. Βάλτ’τε σε μία λεκάνη σε μπαιν μαρί τους κρόκους, τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά με το σύρμα. Προσθέστε το γάλα και τη ζελατίνη. Ανακατέψτε την κρέμα πάνω από το νερό που σιγοβράζει ώσπου να πήξει ελαφρά. Μοιράστε το μείγμα σε τρία μέρη. Προσθέστε στο ένα κουαντρώ, στο άλλο σοκολάτα και στο τρίτο τις φράουλες λιωμένες. Βρέξ’τε μια φόρμα με νερό ή με λικέρ, ρίξ’τε το ¼ του μείγματος με το κουαντρώ. Βάλ’τε στην κατάψυξη να παγώσει, ρίξ’τε κατόπιν μια στρώση από το μείγμα σοκολάτας, βάλ’τε πάλι στην κατάψυξη και συνεχίστε με την κρέμα με το κουαντρώ. Τελειώστε με την κρέμα φράουλας. Βάλ’τε μερικές ώρες στο ψυγείο και βγάλ’τε σε στρογγυλή πιατέλα.
3. Mille-feuilles (ΜΙΛΦΕ’Ι’Γ)
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. Αλεύρι
- 300 γρ. Βούτυρο
- Αλάτι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 1/2 λίτρο γάλα
- 3 αβγά
- 60 γρ. Αλεύρι
- 100 γρ. Ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάξτε τη ζύμη και ανοίξτε τη σε φύλλο με έναν πλάστη. Κόψ’τε τη σε τέσσερα ορθογώνια 15 x 27 εκατ. και τσιμπήστε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Ψήστε σε ταψί βρεγμένο. Όταν η ζύμη(το φύλλο) ροδίσει και γίνει τραγανιστή, βγάλ’τε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει. Ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, αφήστε να κρυώσει και αλείψτε τα φύλλα σφολιάτας με την κρέμα. Τοποθετήστε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο με ενδιάμεσα κρέμα. Πάνω-πάνω βάζετε ένα σκέτο φύλλο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
4. Macaron
ΥΛΙΚΑ
- 250 γραμμ. πούδρα αμυγδάλου (αμυγδαλόψιχα αλεσμένη)
- 350 γραμμ. ζάχαρη άχνη
- 8 ασπράδια (από μέτρια αυγά) σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον για 1 ώρα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμμ. ζάχαρη (διπλοαλεσμένη)
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την αμυγδαλόψιχα και την άχνη στο μίξερ και στη συνέχεια τα κοσκινίζουμε σε ένα μπόλ. Βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη στο μίξερ, στους κόφτες, και την αλέθουμε καλά να γίνει ψιλή.
Σε καθαρό μίξερ βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και το χρώμα (7-8 σταγόνες είναι αρκετές). Χτυπάμε τη μαρέγκα μέχρι να δημιουργηθούν κορυφές που να στέκονται και να γυαλίσει, να γίνει σατινέ. Ρίχνουμε τη μαρέγκα μέσα στο μπόλ με το αμύγδαλο και την άχνη. Με απαλές κινήσεις και με τη βοήθεια μιας μαρίζ (μαλακή σπάτουλα σιλικόνης) διπλώνουμε το μείγμα από κάτω προς τα πάνω, φροντίζοντας να μη χάσουμε τον όγκο. Καθαρίζουμε γύρω γύρω τα τοιχώματα του μπόλ. Όταν πλέον δεν ξεχωρίζουν κόκκοι αμυγδάλου το μείγμα είναι έτοιμο.
Το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά. Κόβουμε macarons σε κύκλους 5 εκ. Φροντίζουμε να αφήνουμε ενδιάμεσα κενό 2-3 εκ.
Αφού κόψουμε όλα τα macarons (περίπου 60 κομμάτια), τα αφήνουμε για 20΄ να ξεκουραστούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140οC στον αέρα. Ψήνουμε για 15΄. Μετά το πρώτο 5λεπτο ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου για να φύγει ο ατμός. Η κάτω πλευρά του macaron πρέπει να είναι μαλακή. Αν είναι σκληρή, μειώστε το χρόνο ψησίματος στην επόμενη δόση κατά 2΄-3΄. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με πολλά διαφορετικά υλικά, π.χ. μαρμελάδα, πραλίνα σοκολάτας, βουτυρόκρεμα, ganache, κ.λπ. Τα γεμίζουμε ανά δύο και τα κλείνουμε σαν σάντουιτς. Τα γυρνάμε ανάποδα, να βλέπουμε την ίσια πλευρά που ακουμπούσε στο ταψί, τα γεμίζουμε με κορνέ και τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα macarons.
5. Κρέμα Πατισερί
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 λίτρο Γάλα
- 150 γρ. Ζάχαρη
- 80 γρ. Αλεύρι
- 3 αβγά
- 1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε το γάλα και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτουμε τα αβγά και αναδεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει τόσο ώστε να μην είναι ρευστή.
Έλα στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ekmathisi και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην ekmathisi κάθε μαθητής και μαθήτριά μας είναι ξεχωριστοί. Έλα να προσαρμόσουμε μαζί τόσο τον ρυθμό των μαθημάτων όσο και την ύλη τους σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Κάνε μαθήματα τις ώρες και ημέρες που εσύ μπορείς.
Εγγραφτείτε δωρεάν στο Newsletter μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας δώσετε ένα αληθές όνομα και μία έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ώστε να ενημερώνεστε από εμάς σε αυτό το email αλλά και να λάβετε δωρεάν τα ebooks του εκπαιδευτικού μας υλικού.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πτυχία και στα ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.49.06.17.33. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@ekmathisi.edu.gr.