Αγγλικές συντομογραφίες και η ετοιμολογία τους | Ekmathisi.edu.gr

Αγγλικές συντομογραφίες και η ετοιμολογία τους

Οι συντομογραφίες στα αγγλικά σας φαίνονται κινέζικες; Όχι πια! Δείτε μερικές από τις γνωστότερες αγγλικές συντομογραφίες, που συνήθως επειδή δεν ξέρουμε τι σημαίνουν τις αγνοούμε. Παρακάτω ακολουθεί η ετοιμολογία τους, καθώς και η σημασία τους.

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι είναι όλες αυτές οι συντομογραφίες σε αγγλικά κείμενα κ όχι μόνο; Σίγουρα πολλές! Ή τι σημαίνει το s.o.s ή το r.i.p που τόσο συχνά βλέπουμε στο διαδίκτυο όταν κάποιος φεύγει από τη ζωή; Ακολουθεί σε αυτό το άρθρο ένας οδηγός με τα πιο συνηθισμένα abbreviations (συντομογραφίες), από που προέρχονται και τι σημαίνουν.

a.m. – p.m. – vs

Θα ξεκινήσουμε με τα απλά. Την ώρα. Το a.m. είναι αρχικά του λατινικού ante meridiem που σημαίνει πριν το μεσημέρι, το p.m. είναι αρχικά του post meridiem δηλαδή μετά το μεσημέρι. Το γνωστό μας etc. είναι από το et cetera και σημαίνει και τα λοιπά, ενώ το επίσης γνωστό e.g. βγαίνει από το exempli gratia και σημαίνει για παράδειγμα. Το per cent, από το per centum δεν σημαίνει παρά το τοις εκατό. Επίσης, το vs, από το versus, σημαίνει ενάντια και το χρησιμοποιούμε για να αντιπαραβάλουμε δυο διαφορετικά πράγματα.

et al. – ibid. – i.a. – i.e.

Εύκολα μέχρι εδώ; Ας πάμε στα πιο ειδικά τώρα λοιπόν! Η συντομογραφία et al. βγαίνει από το et alii και σημαίνει ‘και άλλοι’. Συνήθως χρησιμοποιείται όταν π.χ. οι συγγραφείς ενός βιβλίου είναι μια ομάδα ανθρώπων και αναφέρουμε μόνο ένα η δυο ονόματα των σημαντικότερων ( by Mark Twain et al.). Επίσης, το ibid. από το ibidem σημαίνει ότι η πληροφορία αυτή υπάρχει ‘στο ίδιο βιβλίο’, ενώ το id. από το idem σημαίνει ‘ο ίδιος άντρας’ και το βλέπουμε συνήθως σε υποσημειώσεις και βιβλιογραφίες. Το ‘από την ίδια γυναίκα’ είναι το ead. από το eadem. Τέλος, το i.a από το inter alia σημαίνει ‘ανάμεσα σε αλλά’ για να τονίσουμε κάτι μέσα από μια ομάδα, π.χ. Ernest Hemingway-author (i.a. ‘The Sun Also Rises’)• και το i.e. από το id est σημαίνει δηλαδή, με αλλά λόγια.

c.v. – r.i.p. – s.o.s.

Τώρα αν σας ζητήσουν C.V. σε μια δουλειά, μην σαστίσετε! Σας ζήτησαν απλά το βιογραφικό σας! Το C.V. βγαίνει από το curriculum vitae δηλαδή ο κύκλος της ζωής σας, και τι έχετε κάνει μέσα σε αυτόν! Επιπλέον, το r.i.p μπορεί όλοι να το μεταφράζουν rest in peace αλλά στην πραγματικότητα βγαίνει από το requiescat in pace, χωρίς να αλλάζει η σημασία βέβαια. Τέλος, το s.o.s βγαίνει από το si opus sit και σημαίνει ‘αν υπάρχει ανάγκη’.

Τώρα λοιπόν, όταν συναντάμε μια συντομογραφία δεν θα την προσπερνάμε πια!

Έλα στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ekmathisi και πέτυχε τους στόχους σου με επιτυχία. Στην ekmathisi κάθε μαθητής και μαθήτριά μας είναι ξεχωριστοί. Έλα να προσαρμόσουμε μαζί τόσο τον ρυθμό των μαθημάτων όσο και την ύλη τους σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Κάνε μαθήματα τις ώρες και ημέρες που εσύ μπορείς.

Εγγραφτείτε δωρεάν στο Newsletter μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας δώσετε ένα αληθές όνομα και μία έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ώστε να ενημερώνεστε από εμάς σε αυτό το email αλλά και να λάβετε δωρεάν τα ebooks του εκπαιδευτικού μας υλικού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στα πτυχία και στα ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών που προσφέρουμε και ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε. Θα μας βρείτε το 210.21.39.438 ή στο 69.49.06.17.33. Παράλληλα για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνήσετε και γραπτώς μαζί μας στέλνοντας μας ένα email στο info@ekmathisi.edu.gr.

Ξεκίνα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών τώρα